İçeriğe geç

Şia Mezhebinin Temel Görüşleri Nelerdir

Şia nın temel görüşü nedir?

Şii otorite anlayışının temeli Hz. Ali ve onun soyundan gelen Hz. Ali’dir. Allah’ın onu Peygamber’den sonra İmamlık/devlet başkanı olarak atadığına inanılır. Bu anlayışın sonucu olarak İmamları belirli bir şekilde kutsallaştırdılar ve onları yalnızca Peygamberlerde bulunan bir özellik olan “günahsızlık” ile nitelendirdiler.

Şia mezhebi neyi savunur?

İslam toplumunun laik ve dini liderliği Hz. Peygamber’den hemen sonradır. Ali ve oğluna ait olduğunu iddia edenlere “Şiiler” denmiştir. “Taraftar, destekçi, mezhep ve cemaat” anlamına gelen “Şii” kelimesi, Kerbela olayından kısa bir süre sonra terim anlamını kazanmış ve “Hz.” anlamına gelmiştir.

Şiî mezhebi neye inanır?

Şiiler, Hz. Ali’nin iktidara gelmesi gerektiğine inanır ve Ebu Bekir ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler, İmamların çizgisini takip eder ve bu İmamların Peygamber ve Tanrı tarafından seçildiğine inanırlar.

Şiî inanç esasları nelerdir?

Şiiler, tehlike zamanlarında inancını gizlemenin ve saklamanın caiz olduğuna inanırlar. Sünnilerin aksine, muta evliliğinin (belirli bir süreyle sınırlı evlilik) dinen uygun (caiz) olduğuna inanırlar. Şiilere göre, bu Muhammed zamanında bile uygun kabul edilmiş ve Kuran’da teyit edilmiştir.

Şia namaz kılar mı?

Şiilikte namaz, üç vakitte toplanan beş vakit namaz şeklinde kılınır. Sabah iki rekat, öğle ve ikindi namazlarında dört rekat, akşam üç rekat ve akşam dört rekat olmak üzere toplam dört rekattan oluşur.

Şia nın kurucusu kim?

Abdullah bin Sebe (Arapça: عبد الله بن سبأ‎), Sabilik mezhebinin kurucusudur. Medine’deki üçüncü halife Osman’ın evinin kuşatılıp öldürülmesi ve Ali’nin dördüncü halife olması sürecinde oynadığı rol hakkında İslam literatüründe çok fazla tartışma olmuştur.

Şii ve Alevi arasındaki fark nedir?

* Şiilikte ibadet sırasında Kıble/Kabe’ye dönülür. * Alevilikte güzellikle yüz yüze gelinir, Didar-Didar’la sohbet edilir ve KAMİL İNSAN’ın (Işığın, Bilginin) önünde secde edilir. * Şiilikte Kuran ve İslam Şeriatı’na uyulması zorunludur. * Alevilikte 4 kapı ve 40 makam inancı vardır.

Şia da kaç mezhep var?

Tarih boyunca İslam ümmeti içinde gelişen başlıca Şii mezhepleri Zeydiyye, İmamiyye (Caferiyye) ya da İsnaaseriyye ve İsmailiyye’dir.

En çok mensubu bulunan Şia mezhebi nedir?

Câ’fer’îyye (Oniki İmamcılar): On iki imamı, Hz. Muhammed’in meşru velileri ve halifeleri, Allah’ın masum evliyaları ve hüccetleri olarak gören Şii inancına sahip olanların en önemli ve yaygın ana kolu, yani özüdür.

Şiiler Kuran okur mu?

Şia, herhangi bir yazarın, yorumcunun veya anlatıcının hatalardan arınmış olabileceğine inanmaz. Bu nedenle Şia, hiçbir hadis kitabının eksiksiz ve hatasız olduğunu düşünmez. Hatalardan arınmış tek kitap, Kur’an-ı Kerim’dir.

Şiiler hangi kitaba inanır?

Şiilerin kitapları: Ali’nin (ra) Kitab-ı Kaza-i Ali’si. Ali’nin fetvalarını içermeli -, Nehcü’l-Belağa'(1), Hz. Peygamber’in (s.a.v.) azatlı kölesi Ebu Rafi’nin Kitâbus-Sünen ve’l-Ahkâm ve’l-Kadâyâ’sı Şii kutsal kitaplarında geçmektedir.

Şiiler Sünnet kılar mı?

Şiilerin Sünnet anlayışı Sünni mezheplerin anlayışından farklıdır ve Hz. Masum imamların ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sözlerini, fiillerini ve onaylarını içerir ve yalnızca Ehl-i Beyt tarafından rivayet edilen hadisler sahih kabul edilir.

Şiiler neyi savunur?

İmamet teorisi (İslam Ümmeti’nin liderinin Hz. Ali’nin soyundan gelmesi gerektiği inancı) Şiiliğin omurgasını oluşturur. Şiiler bu konudaki görüşlerinde diğer mezheplerden farklıdır. Bu imamlar masum, suçsuz ve günahsız, Allah’ın emriyle Peygamber tarafından bireysel olarak atanan kişilerdir.

Şiiler ramazanda oruç tutar mı?

İsmaili mezhebinin Hasan Sabbahçılar olarak bilinen Nizari koluna ve ayrı Musta’ali koluna inananlar, orucun hem mecazi hem de gerçek anlamına inanırlar. Her iki yolun inananları da, tıpkı Sünniler ve Şiiler gibi, zorunlu olan Ramazan ayında oruç tutarlar.

Şii ve Sünni arasındaki farklar nedir?

Sünni Müslümanlar halifelere ve halife soyuna inanırken, halifelerin Tanrı tarafından değil, bir grup seçkin tarafından seçildiğine inanırlar. Öte yandan Şii Müslümanlar ilk üç halifeyi reddeder ve imam kurumuna inanırlar. Buna göre, Ali ilk imamdır ve sonraki imamlar onun takipçileridir.

Şiî doktrini nedir?

Caferi mezhebinde bu doktrin (İmamet doktrini), Hz. Peygamber’e rivayet edilen ve dinin bir direği sayılan, Allah’ın emriyle ümmetine tebliğ ve tanıtılan ve bundan dolayı da “İmamiye” adı verilen, ilahi bir inançtır.

Şia nın anlamı ne?

Dr. Ahmet Vehbi ECER A) KELİME VE TERİM OLARAK ŞİİA: Şia kelimesi, bir fikir veya kişi etrafında toplanmak, bir fikir veya kişiye yardımcı olanlarla bir topluluk oluşturmak, bir fikir, grup veya görüşe ortak olmak anlamına gelir.

Şiî fırkalar nelerdir?

İslam Ümmeti içinde tarih boyunca gelişen başlıca Şii mezhepleri Zeydiyye, İmamiyye (Caferiyye), İsnaaseriyye olarak da bilinir ve İsmailiyye’dir. Bu üçü dışında Şiiler içindeki bazı aşırı mezhepler Ghāliyye veya Ghulāt başlığı altında sınıflandırılır.

Şiî ve Alevi aynı mı?

Bunlar arasında en çok bilinen ve yaygın olan üç Şii mezhebi Caferiye, Zeydiye ve İsmailiye’dir (Karaman, 1993: 319). Ancak Anadolu’da ve Türkler arasında Şiilik için kullanılan terim genellikle “Aleviler”dir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Çapak Işi Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir