Mahkemede tanıklara ne sorulur?
Davanın konusu olan olayla herhangi bir bağlantınız olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde yanıtlayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla herhangi bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanan durumla ilgileniyorsanız, onlara söylediğinizden emin olun.
Mahkemede tanık nasıl konuşmalı?
Uygun şekilde tanımlanan tanık, gerçeği söylemeye yemin eder. Tanık, mahkemeye olay hakkında bildiği her şeyi, gerçeği saptırmadan anlatmalıdır. Yargıç, avukatlar ve – yargıcın izniyle – taraflar, tanık olarak sorgulanan kişiye sorular sorabilir.
İş mahkemesinde tanığa ne sorulur?
TANIKLARA HANGİ SORULAR SORULACAK? Mahkeme tanığa çalışanın çalışma tarzı, ne kadar maaş aldığı, işinden ayrılıp ayrılmadığı ve maaşının ödenip ödenmediği gibi sorular soracaktır. Bir olay meydana gelmişse (taciz, kavga), tanık olayla ilgili olarak ne duyduğunu veya gördüğünü anlatması istenecektir.
Ceza davasında hâkim ne sorar?
Ceza yargılamasında hâkim hangi soruları sorar? Ceza yargılamasında hâkim veya savcı, gerekli görürse taraflara soru sorabilir. Tarafların avukatları da soru sorma hakkına sahiptir. Sorulacak sorular, söz konusu olayın mümkün olduğunca eksiksiz bir şekilde açıklığa kavuşturulmasını amaçlar.
Hâkim tanıklara ne sorar?
(3) Hâkim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve sizin için kutsal olan bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak soracağınız sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle, mahkemede bir yargıcın önünde ifade vermek zorunda kalmaktan korkmamalı veya paniklememelisiniz. Yargıcın sorularını iyi anladıktan sonra, açık ve kesin cevaplar vermelisiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlayamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelisiniz.
Tanık nasıl yemin eder?
(1) Tanık, ifade vermeden önce; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki, bildiklerimi doğru söyleyeceğim.” şeklinde, 54 üncü maddeye göre ifade verdikten sonra verilmişse; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki, bildiklerimi doğru söyledim.” şeklinde yemin eder.
Mahkemede tanık nasıl giyinmeli?
Erkekler için koyu renk bir takım elbise, kravat, temiz gömlek ve bir çift oxford ayakkabı en iyisidir. Kadınlar için takım elbise eteği veya pantolon takımı, bluz ve kapalı burunlu ayakkabılar giyilebilir. Tüm giysiler uygun ve muhafazakar bir şekilde oturmalı, ne çok dar ne de çok bol olmalıdır. 20 Kasım 2024 Erkekler için koyu renk bir takım elbise, kravat, temiz gömlek ve bir çift oxford ayakkabı en iyisidir. Kadınlar için takım elbise eteği veya pantolon takımı, bluz ve kapalı burunlu ayakkabılar giyilebilir. Tüm giysiler uygun ve muhafazakar bir şekilde oturmalı, ne çok dar ne de çok bol olmalıdır.
Tanık kesin delil mi?
Tanık ifadeleri takdirî delil olup, kesin bir etkisi yoktur ve hâkimin takdirine tabidir.
Tanık kaç kez mahkemeye gider?
Tanık ifadeleri mahkemeye delil olarak da sunulabilir. Tanık listesi, mahkemenin tartışmalı noktaları açıklığa kavuşturmasının ve tarafların kendilerine tebligat yapılmasını isteyen tanıkların adlarını ve adreslerini vermelerini istemesinin ardından düzenlenir. Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur.
İşçi mahkemeyi kaybederse ne olur?
Kanuna göre, iş mahkemesinde davayı kaybeden taraf öncelikle istinaf mahkemelerine başvurabilir ve orada bir sonuç elde edemezse, istinaf gerekçelerini de belirterek ilk derece ceza ve hukuk mahkemelerine başvurabilir. Ancak bunun için bazı şartlar vardır: iş mahkemesinin kararından itibaren en geç 2 hafta içinde istinaf mahkemesine başvuruda bulunulması gerekir.
Mahkemede ne giyilir?
Erkekler ve kadınlar mahkemeye ne giymeli: Erkekler kapalı ayakkabı ve yakalı gömlek giymelidir. Kadınlar kapalı ayakkabı ve sade, iyi kesimli giysiler seçebilirler. Kot pantolon veya spor ayakkabı gibi aşırı rahat giysilerden kaçının. Muhafazakar renklerle de güvenli taraftasınız. Erkekler ve kadınlar mahkemeye ne giymeliErkekler kapalı ayakkabı ve yakalı gömlek giymelidir. Kadınlar kapalı ayakkabı ve sade, iyi kesimli giysiler seçebilirler. Kot pantolon veya spor ayakkabı gibi aşırı rahat giysilerden kaçının. Muhafazakar renklerle de güvenli taraftasınız.
Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Hakim kararını verirken çocukların güvenliğini ve refahını en yüksek önceliğe koyar ve ardından tarafların durumunu ve evlilikteki sorunları dikkate alır. Boşanma kararının dayanağı, diğer şeylerin yanı sıra, tarafların beyanları, şiddet durumu ve mali ve sosyal durumdur.
Tanığa hangi sorular sorulur?
Maddede tanıkların dinlenmesi için dört çok önemli soru yer almaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı, soyadı, yaşı, mesleği ve ikametgahı, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.
Mahkemede heyecanlanmamak için ne yapmalı?
Heyecanlanmak kişisel bir özelliktir, diye açıkladı Işıl Bey. Dosyanızı okuduktan, bilerek, içtihatları ve konuyla ilgili görüşleri okuduktan, ön kararı bekledikten ve ne talep edeceğinizi bilerek mahkemeye giderseniz mahkeme size zaten saygı duyar. Bu durumda heyecanlanmaya gerek yok.
Tanık duruşmada ne yapar?
Bir tanık yalnızca deneyim ve bilgi sahibi olduğu konularda tanıklık edebilir. Tanık beyanı temelde takdirî delildir. Başka bir deyişle: mahkeme tanığın beyanına dayanarak bir karar vermek zorunda değildir. Ancak iş hukuku, boşanma davaları vb. konulardaki anlaşmazlıklarda bile tanık beyanları davanın sonucunu belirleyebilir.
Mahkemede tanık nasıl giyinmeli?
Erkekler için koyu renk bir takım elbise, kravat, temiz gömlek ve bir çift oxford ayakkabı en iyisidir. Kadınlar için takım elbise eteği veya pantolon takımı, bluz ve kapalı burunlu ayakkabılar giyilebilir. Tüm giysiler uygun ve muhafazakar bir şekilde oturmalı, ne çok dar ne de çok bol olmalıdır. 20 Kasım 2024 Erkekler için koyu renk bir takım elbise, kravat, temiz gömlek ve bir çift oxford ayakkabı en iyisidir. Kadınlar için takım elbise eteği veya pantolon takımı, bluz ve kapalı burunlu ayakkabılar giyilebilir. Tüm giysiler uygun ve muhafazakar bir şekilde oturmalı, ne çok dar ne de çok bol olmalıdır.
Tanık mahkemeye nasıl çağrılır?
Tanıkların çağrılması (CMK Md. 10). Tanıklar bir tebligatla çağrılır. Tebligat, tanıkların duruşmaya gelmemesinin sonuçlarını belirtir. Tebligat ayrıca telefon, telgraf, faks veya e-posta yoluyla da yapılabilir.
Tanık masraflarını kim öder?
– Tanık ücretini kendisini sunan tarafın mahkeme hazinesine yatırdığı hesaptan alır. Bilirkişi raporunda ise bilirkişi ücretini görüşünü sunan kişiden alır.